Yes, no, maybe.

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Onlangs in tantra retraite ConSensual in België waar ik het hele jaar assisteer, wilde ik mijn eigen shit niet aankijken. Mijn hemel wat zat ik in de weerstand en in de mèh stemming.

Door de retraite leider werd ik de 2e of 3e dag voor de groep gezet, uiteraard na overleg, in een voor mij inmiddels bekende en zeer dierbare oefening; De Yes, No, Maybe…..

Ik ken deze oefening uit eerdere retraites en pas hem zelf in mijn eigen workshops ook graag toe. 

Strekking:

Wanneer jij in contact met de ander iets doet, dat mag alles zijn, dan is het erg fijn wanneer jij kunt aangeven of je daar een echte Yessss bij voelt. Of juist een dikke No. En wellicht weet je nog even niet wat je lijf en je mind wil en zeg je Maybe. De ander stopt en wacht dan even of de specifieke aanraking een yes of een no wordt. Op deze manier ben je telkens in contact met wat je wel en niet wil.

Terug naar die retraite…

Het moment dat de retraite leider mij voorstelde om juíst in mijn vette weerstand voor de groep een oefening met hem te doen, kon ik hem wel schieten. Echt waar. Echter voelde ik ook meteen wel de yesss om dit te doen. Ik ken de kracht van de oefening en om juíst de kracht ervan tentoon te stellen in mijn mèh stemming, was goed voor me.

Ik kan me zo retegoed herinneren hoe dit bewuste moment voelde. Nog beter dan ooit tevoren ervaarde ik wat mijn lijf op dat moment wel wilde en wat niet. Hij bleef op afstand van me en raakte me alleen maar energetisch aan. Dat was een yes. Zodra hij zich kleiner maakte dan ik en b.v. mijn knie wilde aanraken voelde ik een sterke no. Ik wilde hem op hetzelfde level hebben als ik en kon er niet tegen als hij zich kleiner of groter maakte. Dat voelde op dat moment onveilig.

Normaliter als iemand achter me gaat staan, vind ik dat spannend en fijn, juist omdat ik niet weet wat er dan gebeurt. Nu kon mijn lijf dit absoluut niet hebben. Ik was in tranen, zachte tranen van ontroering van deze oefening en ook mijn verdriet kwam een beetje los. Het moment dat hij me rechts wilde passeren zei mijn lijf no en kwam hij terug voor me staan. Met nog wat energetische lieve aanrakingen waar ik een yes op voelde werd ik rustig en relaxt. Mijn weerstand verdween en ik kon weer onderdeel uitmaken van de retraite.

Wat een gouden oefening is het toch die ik ten alle tijden graag gebruik. Ook in privé settings 1 op 1. 

Wil je er meer van weten?

Deze voor mij echt dierbare oefening komt veel aan bod in mijn avonden, dagen, weekenden en zondagen. Je bent zo welkom in het moment te komen voelen waar jouw yessen, jouw noooos en jouw maybes zitten, mooi mens! En ook tantrisch te ontdekken wat er voor jou in het moment te ontdekken valt.